Het algemene telefoonnummer van EVO is op het moment niet te bereiken. Voor dringende vragen kunt u 06 5576 3405 bellen.
EVO
079 - 3467 346 E-mail Menu
Evo.nl gaat binnenkort verder als evofenedex.nl

Douane, Import & Export opleidingen

Manager Customs & Trade Affairs (MCTA) Fase 1

Manager Customs & Trade Affairs (MCTA) Fase 1

Duur  Eén jaar (27 lesavonden)
Opleidingsvarianten Avond & Incompany
Prijs € 7.450,- excl. btw
Ledenprijs € 5.995,- excl. btw
Examenkosten € 162,50 excl. btw (niet bij prijs van leergang inbegrepen).

Download brochures Inschrijven voor deze opleiding

Manager Customs and Trade Affairs; de laatste opleiding van de internationale handel leergang.

Manager Customs and Trade Affairs (MCTA) is enerzijds een vakinhoudelijk expert op het gebied van douane en trade compliance en anderzijds is hij (proces) manager/bewaker. Een goede MCTA weet dan ook beide rollen professioneel in te vullen, zijn balans te vinden tussen deze rollen en op adequate wijze deze brugfunctie binnen zijn organisatie te vervullen.

De hernieuwde opleiding MCTA fase 1 verbindt deze twee rollen en stelt u in staat vanuit uw inhoudelijke expertise op het gebied van douane en trade compliance in- en externe klanten te adviseren en te informeren over de te volgen strategie voor internationaal handelsverkeer en bestaande processen te verbeteren en nieuwe processen op te zetten en te implementeren. De hernieuwde opleiding is ontstaan door de nauwe samenwerking van EVO en Fenedex.

Om dit voor elkaar te krijgen maakt u gebruik van uw brugfunctie tussen de verschillende afdelingen zoals: Import, Export, Customer Service, Sales, Finance en Administratie. Bovendien ondersteunt u de afdeling  Logistiek/Supply Chain Management.

Waarom MCTA bij EVO-Fenedex?

De voordelen van de vernieuwde opleiding op een rij:
 

 • MCTA is de enige opleiding in Nederland die je praktisch en theoretisch voorbereidt op een volgende stap in je carrière
 • De opleiding MCTA is ontwikkeld in co-creatie: door Managers Customs bij expediteurs en bedrijfsleven, door docenten en door oud-leerlingen
 • EVO biedt het netwerk Customs & Trade Affairs, waardoor je collega’s ontmoet en kennis up-to-date houden gegarandeerd blijft
 • EVO is een vereniging en is daardoor onafhankelijk en wil in elke kennisoverdracht en advies zonder winstoogmerk onze leden verder helpen om belemmeringen weg te nemen

Doorlopende leerlijn

Deze opleiding is het vierde onderdeel van de doorlopende leerlijn Douane, import en export:

Voor wie?

MCTA fase 1 is bedoeld voor (aankomend) managers in het verladend bedrijfsleven of bij een logistiek dienstverlener die zich bezig houden met in- en uitvoervraagstukken en veelvuldig contact hebben met de verschillende afdelingen en strategische laag binnen hun organisatie.

Daarnaast heeft de deelnemer HBO werk- en denkniveau, aantoonbare kennis van douaneprocedures en is hij in staat concreet te verwoorden waarom de MCTA fase 1 opleiding geschikt is voor hem/haar.

Vooropleiding

Voor deze opleiding is kennis van de douanewetgeving, handels- en administratieve procedures aan te raden. Als vooropleiding geldt een afgeronde opleiding Import-Export Specialist (IES) en/of opleidings- en werkniveau op hbo-niveau.

Doelstelling

De deelnemer is na de opleiding MCTA fase 1 in staat de douaneprocessen te doorgronden en de verantwoordelijkheid voor alle douaneprocessen binnen zijn organisatie op zich te nemen, rekening houdend met de belangen van andere afdelingen en regelgeving op het gebied van douane en trade compliance.

Doorlopende leerlijn

Deze opleiding is het vierde onderdeel van de doorlopende leerlijn: Basisopleiding declarant, Vakopleiding Declarant, Import- Export Specialist, MCTA.

Certificering

Drie toetsingsmomenten vormen het eindcijfer voor MCTA Fase I: de bedrijfskundige vakken worden met een bedrijfspresentatie afgesloten, de deelnemer stelt een trade compliance programma op en de deelnemer sluit de opleiding fase 1 af met een schriftelijk examen waarin beide rollen samenkomen. Tijdens dit examen werken de deelnemers een case uit waarin logistieke, bedrijfskundige en douanetechnische inzichten worden getoetst. Bij voldoende resultaat ontvangt de deelnemer een EVO-diploma Manager Customs & Trade Affairs (fase 1).

Afstuderen

Het post-HBO traject wordt daarna afgesloten door het schrijven en verdedigen van een scriptie tijdens MCTA fase 2.

Na het met goed gevolg afsluiten van fase 2 ontvangen de deelnemers het post-hbo-diploma Manager Customs & Trade Affairs dat wordt afgegeven door de Stichting Post HBO Nederland. Dit post-hbo diploma staat binnen en buiten de logistieke sector zeer goed aangeschreven!

Inschrijven voor deze opleiding

Lesprogramma

MCTA fase 1 heeft een praktijkgerichte insteek: de deelnemer kan het geleerde direct toepassen in zijn praktijk. De opdrachten, informatieve bronnen en interactieve lessen zorgen er voor dat de deelnemer zich de stof eigen maakt en al snel een meerwaarde van de opleiding ervaart binnen het uitvoeren van zijn functie als (aankomend) MCTA. 

De inhoud van de lessen zijn vormgegeven naar aanleiding van een MCTA-functieprofiel dat tot stand gekomen is op basis van input uit het bedrijfsleven. Alle kennis en vaardigheden uit het functieprofiel komen in de opleiding aan bod.

Dit heeft geresulteerd in een programma waarin de volgende expertisegebieden aan bod komen:

 • Douane
 • Trade Compliance
 • Logistiek & Bedrijfskunde
 • ICT

Inschrijven voor deze opleiding

Data & Locatie(s)

05-09-2017 - Eindhoven
07-09-2017 - Utrecht

Het rooster ontvangt u na een aanmelding of kunt u opvragen bij een van de opleidingsadviseurs.

Inschrijven voor deze opleiding

Brochures & Studiegids

Via onderstaande knop kunt u alle brochures van de douaneopleidingen downloaden. Hier kunt u ook de gratis studiegids aanvragen.

Download brochures

Incompany en Maatwerk

 • Op maat gemaakt voor uw organisatie en deelnemers
 • Een trainer/docent die past bij uw organisatie
 • Alle mensen op eenzelfde manier geschoold
 • Geen reistijd of reiskosten voor de deelnemers
 • Scherpe prijs per deelnemer
 • Geschikt voor grotere groepen

Al onze opleidingen kunnen in uw bedrijf als incompany en maatwerk worden aangeboden.

Lees verder

evofenedex

360° logistiek & internationaal ondernemen

Bekijk tijdelijke website