skipToContentskipToFooter

Een personen-, bestel- of vrachtauto, aanhangwagen of oplegger moet zijn goedgekeurd voor je ze mag gebruiken op de openbare weg. Voertuigen moeten voldoen aan de wettelijke toelatingseisen. Deze gaan onder andere over de afmetingen en gewichten, opbouw, remmen, verlichting en de stuurinrichting. Bestelauto's moeten bovendien voldoen aan eisen van de belastingdienst.

Een voertuig is goedgekeurd als daarvoor door de RDW (Dienst Wegverkeer) een kenteken is afgegeven. Voor aanhangwagens tot 750 kg wordt geen eigen kenteken afgegeven. Na afgifte van het kenteken moeten voertuigen blijven voldoen aan de permanente eisen. Voor personen-, bestel- of vrachtauto's of zwaardere aanhangwagens en opleggers wordt daarop tijdens de APK-keuring gecontroleerd. 

Kentekenregister

Alle kentekens worden geregistreerd in het kentekenregister. De gegevens in dit register worden onder andere gebruikt voor het heffen van wegenbelasting en het uitschrijven van bekeuringen op kenteken. Verder wordt het register gebruikt voor de controle op APK en op de verplichte autoverzekering. U kunt het kenteken schorsen als het voertuig niet gebruikt wordt. De verplichting tot het betalen van wegenbelasting, het periodiek keuren en het verzekeren van het voertuig wordt daarmee opgeschort. Aan de schorsing zijn voorwaarden en kosten verbonden.

Het kentekenregister is niet openbaar. Slechts enkele beroepsgroepen hebben toestemming om gegevens op te vragen. evofenedex heeft die toestemming niet. 

Rijden zonder kenteken

Er zijn voertuigen die zonder keuring op de openbare weg mogen rijden. Voor deze voertuigen wordt geen kenteken afgegeven. Een kenteken is onder andere niet nodig voor:

  • aanhangwagens tot 750 kg
  • landbouw- en bosbouwtrekkers en daaraan gekoppelde aanhangwagens
  • motorrijtuigen met beperkte snelheid (zoals heftrucks) en daaraan gekoppelde aanhangwagens
  • sommige soorten bromfietsen 

Aanhangwagens en opleggers

Tot 1 september 2002 werd voor aanhangwagens en opleggers geen kentekenbewijs afgegeven, maar een eendelig registratiebewijs. Dit was niet te naam gesteld en kon niet worden overgeschreven op een andere naam. Registratiebewijzen moesten uiterlijk op 1 september 2003 zijn vervangen door kentekenbewijzen.

Voor aanhangwagens tot 750 kg wordt geen eigen kenteken afgegeven. 

Vragen over vervoer?

Ricky en zijn collega's helpen je graag verder

evofenedex vervoer