Het algemene telefoonnummer van EVO is op het moment niet te bereiken. Voor dringende vragen kunt u 06 5576 3405 bellen.
EVO
079 - 3467 346 E-mail Menu
Evo.nl gaat binnenkort verder als evofenedex.nl

Kennisbank

Kennis en informatie over vervoer

EVO voorziet haar leden van de meest relevante logistieke kennis. Direct toepasbaar in uw bedrijf. Bekijk hieronder de dossiers over vervoer voor kennis waar momenteel de meeste vraag naar is. Voor meer kennis en informatie kunt u ook het complete overzicht van de kennisbankartikelen over vervoer raadplegen.

Naar kennisartikelen

Snel en adequaat antwoord op al uw vragen over vervoer 079 346 73 46

Veelgestelde vragen

Code 95: geldt de nascholingswetgeving ook voor mij?

'Als u een C-, C1- en/of D-, D1-rijbewijs (eventueel aangevuld met rijbewijs E) heeft en dit beroepsmatig gebruikt, geldt Code 95 ook voor u', stelt EVO-ledenadviseur Marjolein Maas. 'Er is geen uitzondering voor eigen vervoer of incidenteel vervoer, maar wel een aantal andere. Wij hebben ze voor leden in een uitgebreide informatiebrochure over Code 95 uiteengezet.'

'Code 95 is hét gespreksonderwerp vervolgt Maas. De deadline voor de rijbewijscode van 10 september 2016 is inmiddels verstreken. We hebben nog meer veelgestelde vragen over Code 95 online gezet voor leden.'

Tol in België: per rit betalen of is een OBU verplicht?

'Op alle wegen in België, ook waar de tol niet geldt, is het vanaf 1 april 2016 verplicht om een zogeheten On Board Unit (OBU) te hebben', stelt EVO-beleidsadviseurt Rink Jan Slotema. 'Wie dit niet heeft, riskeert een boete van 5000 euro.'

Weggebruikers kunnen de OBU vast inbouwen of net vóór de grensoversteek op heel veel plaatsen uit een soort frisdrankautomaat halen en met zuignappen op uw voorruit plakken. 'Als u het terugstuurt, krijgt u de borg weer retour. In beide gevallen is de borg 135 euro', aldus Slotema.

EVO-leden kunnen gebruikmaken van de samenwerking van EVO met dienstverlener DKV op dit gebied. DKV kan voor de EVO-leden de administratie vereenvoudigen en de OBU-levering vóór 1 april garanderen tegen scherpe tarieven. Lees hier meer over de mogelijkheden.

Mogen wij de digitale tachograaf in een van onze vrachtauto’s vervangen door een analoge tachograaf?

De digitale tachograaf mag alleen worden vervangen door een analoge tachograaf bij voertuigen met een eerste toelatingsdatum van vóór 1 mei 2006. Op die datum werd namelijk de installatie en het gebruik van een digitale tachograaf verplicht.

Als ik iets te lange lading vervoer, gebruik ik meestal een geel zwaailicht. Ook zie ik vaak bij wegwerkzaamheden voertuigen met een werkend geel zwaailicht staan. Mag dat eigenlijk wel?

Als er ondeelbare lading wordt vervoerd, waarvoor een vergunning is verleend door de RDW (breder dan 3 meter en langer dan 22 meter), mogen deze voertuigen gele zwaai-, flits- of knipperlichten voeren. Ook als er kans bestaat dat een voertuig bij werkzaamheden op, aan of boven de wegen, door andere weggebruikers niet tijdig wordt opgemerkt, mogen ze deze verlichting voeren. Hetzelfde geldt voor voertuigen in de gladheidsbestrijding.

 

De lengte van een combinatie van vrachtauto met aanhangwagen mag volgens de wet maximaal 18,75 meter lang zijn. Geldt dat ook voor een personenauto met aanhangwagen?

Nee. Een combinatie van personenauto met aanhangwagen mag maximaal 18 meter lang zijn. Een combinatie van een bestelauto met aanhangwagen mag wel 18,75 meter lang zijn, net als een vrachtautocombinatie.

 EVO-Ledenservice - 079 3467 346 - ledenservice@evo.nl 

Gids Arbeidstijden en Gladheidbestrijding

Gladheidbestrijding met EVO

Download

Verkrijg de goede prijs-kwaliteitverhouding voor uw vervoer

Checklist uitbesteed vervoer

Download

Informatiepakket Nascholing chauffeurs

Code 95 Informatiepakket

Download

Gratis beoordeling of u in aanmerking komt voor een tachograaf vrijstelling

Vrijstellingcheck tachograaf aanvragen

Doe de check

Bekijk de mogelijkheden om besparingen realiseren

Verbetertips eigen vervoer

Download

Rapport Kostenontwikkeling wegvervoer

Kostenontwikkeling wegvervoer

Download

evofenedex

360° logistiek & internationaal ondernemen

Bekijk tijdelijke website