Het algemene telefoonnummer van EVO is op het moment niet te bereiken. Voor dringende vragen kunt u 06 5576 3405 bellen.
EVO
079 - 3467 346 E-mail Menu
Evo.nl gaat binnenkort verder als evofenedex.nl

Kennisbank

Kennis en informatie over magazijnen

EVO voorziet haar leden van de meest relevante logistieke kennis. Direct toepasbaar in uw bedrijf. Bekijk hieronder de dossiers over magazijnen voor kennis waar momenteel de meeste vraag naar is. Voor meer kennis en informatie kunt u ook het complete overzicht van de kennisbankartikelen over magazijnen raadplegen.

Naar kennisartikelen

Snel en adequaat antwoord op al uw vragen over magazijnen 079 346 73 46

Veelgestelde vragen

Kantoorpersoneel in het magazijn: moeten zij veiligheidsschoenen aan als zij op een afgebakend pad lopen?

'Dit is wettelijk verplicht als er heftrucks rijden. Op een afgebakend voetgangerspad is dit niet wettelijk verplicht', zegt Daniëlle Gevers Deynoot. 

EVO adviseert om sowieso geen personen in het magazijn toe te laten die er niet hoeven te zijn, zoals kantoorpersoneel. 'Maar als dit toch een keer gebeurt, adviseren wij om altijd veiligheidsschoenen te dragen', zegt Gevers Deynoot. 'Zelfs al lopen zij op de gemarkeerde paden van het verkeersplan. Een lijn houdt immers geen heftruck tegen en de meeste ongelukken gebeuren doordat voetgangers buiten de gemarkeerde paden lopen.' Meer tips zijn te vinden in het Dossier Bewust Veilig.

De Inspectie wees ons erop dat we in ons magazijn de verlichting moeten aanpassen omdat de lampen te dicht boven de stelling hangen. Wat kunnen we het best doen?

Als verlichting boven de stellingen hangt, is er kans dat er een lamp wordt geraakt bij het wegnemen van een pallet op de bovenste locatie. Dit kan tot gevolg hebben dat een tl-buis in stukken naar beneden valt en op de heftruckbestuurder terechtkomt. Het is beter om de verlichting in het midden van het gangpad te hangen en om ervoor te zorgen dat er geen onderdelen van de verlichting kunnen vallen als er iets tegenaan komt.

Mag ik een kooi-aap meenemen op een lzv?

Een langere, zwaardere voertuigcombinatie (lzv, ook wel ecocombi genoemd) heeft een maximale afmeting van 25,25 meter. Hiervan moet minimaal 18 en maximaal 21,82 meter worden gebruikt als laadlengte. Als de voertuigcombinatie binnen de 25,25 meter blijft en aan de minimale en maximale laadlengtenormen voldoet, is het toegestaan om een meeneemheftruck - in de volksmond kooi-aap genoemd – mee te nemen. Een optie is om binnen de maximale lengte een meeneemheftruck te gebruiken die onder de oplegger mee kan in plaats van achterop het voertuig.

Moeten voetgangers in een magazijn een veiligheidsvest aan?

Nee, dat is niet wettelijk voorgeschreven. Echter, in een omgeving waar zowel mensen lopen als nterntransportmiddelen rijden, is het zeker aan te raden om de voetgangers zichtbaarder te maken door ze een veiligheidsvest te laten dragen. Dat maakt de kans op ongevallen kleiner. Hetzelfde geldt overigens ook voor het buitenterrein, zeker als hier ook vrachtauto’s rijden. Het is ook goed om een en ander in de voorschriften vast te leggen zodat iedereen hiervan op de hoogte is.

 EVO-Ledenservice - 079 3467 346 - ledenservice@evo.nl 

10 manieren om uw magazijn te optimaliseren

Magazijnoptimalisatie

Download

10% extra rendement door lagere magazijnkosten

Quickscan Warehouse in Control

Doe de check

Voorbeelden van veiligheidsbewustzijn bij verschillende bedrijven

Good Practices Veiligheidsbewustzijn

Download

Check of uw organisatie alles uit het WMS haalt

Checklist: Is uw organisatie WMS-proof?

Doe de check

Tips en trucs voor veiligheidsbewustzijn

Veiligheidsbewustzijn informatiepakket

Download

evofenedex

360° logistiek & internationaal ondernemen

Bekijk tijdelijke website