Het algemene telefoonnummer van EVO is op het moment niet te bereiken. Voor dringende vragen kunt u 06 5576 3405 bellen.
EVO
079 - 3467 346 E-mail Menu
Evo.nl gaat binnenkort verder als evofenedex.nl

Keiharde Brexit, breuk met EU

09-02-2017  Het Verenigd Koninkrijk gaat de Europese douane-unie zo goed als zeker verlaten. Een presentatie van de Brexit-routekaart in het Britse Lagerhuis wijst in elk geval in die richting. De Britten kiezen voor eigen handelsakkoorden. Dus geen Noors of Zwitsers model, maar een keiharde Brexit.

Uit de douane-unie

“Het Verenigd Koninkrijk wil eigen handelsakkoorden sluiten”, zei Brexit-minister David Davis afgelopen week bij de presentatie van de officiële Brexit-plannen. Die geven meer duidelijkheid over hoe de toekomst van het Verenigd Koninkrijk er uit gaat zien. Eigen handelsakkoorden sluiten is niet mogelijk binnen de Europese douane-unie, die vrije handel mogelijk maakt tussen de landen van alle EU-lidstaten. Verder sprak Davis uit dat EU-burgers die momenteel woonachtig zijn op de Britse eilanden niet hoeven te vrezen voor een uitzetting.

Goede relatie

Mede ingegeven door de vijandige woorden van Donald Trump heeft het Britse parlement nadrukkelijk laten weten dat de Britten willen dat de EU bijeen blijft. E wordt zelfs gepleit voor een beter handelsakkoord tussen Europa en het Verenigd Koninkrijk. De zittende regering onder leiding van Theresa May heeft nog wel de hoop dat de tijdrovende grenscontroles en hoge tarieven te voorkomen zijn door goede regelingen te treffen met de EU.

Kopschuw

Het Verenigd Koninkrijk is de derde handelspartner van ons land; deze relatie is volgens ingewijden goed voor zo'n 300.000 banen. In totaal stak in 2015 voor 38 miljard euro aan exportproducten de Noordzee over. Daar staat een import ter waarde van 21 miljard euro tegenover. Vooral handels- en productiebedrijven hebben last van de onzekerheid, die hun Britse handelspartners kopschuw maakt. Investeringen voor de langere termijn worden het meeste uitgesteld.

Deel uw Brexit ervaring

evofenedex maakt zich hard voor de belangen van ondernemers in de handel en logistiek, ook in de Brexit-discussie. Graag vernemen wij de zorgen en barrières die ondernemingen ervaart door toedoen van de Brexit. Om die reden is er een Brexit-onderzoek in gang gezet, waar leden hun concrete zorgen kunnen delen over de mogelijke impact van de Brexit. Deelnemen aan het onderzoek kost weinig tijd, er hoeven slechts zes vragen te worden beantwoord om een bijdrage te leveren aan een effectieve belangenbehartiging in dit belangrijke dossier. Uit de eerste resultaten komt naar voren dat 67 procent van de ondervraagde ondernemers aangeeft bang te zijn voor complexere douaneregelgeving na een definitieve Brexit.

Doe mee met het Brexit onderzoek

 
Pagina Afdrukken
Verzenden per mail

Deel uw brexit ervaring

Graag vernemen wij de zorgen en barrières die ondernemingen ervaart door toedoen van de Brexit.

Doe mee met het Brexit onderzoek

evofenedex

360° logistiek & internationaal ondernemen

Bekijk tijdelijke website