Het algemene telefoonnummer van EVO is op het moment niet te bereiken. Voor dringende vragen kunt u 06 5576 3405 bellen.
EVO
079 - 3467 346 E-mail Menu
Evo.nl gaat binnenkort verder als evofenedex.nl

Douanedossier | De oorsprong van een product

10-08-2017  In een zesdelige reeks reikt evofenedex handvatten aan voor het doen van een foutloze douaneaangifte. In deze aflevering behandelen we de regelgeving rondom de oorsprong van producten.

Moeilijker dan gedacht

Jaarlijks worden er in Nederland meer dan een miljoen douaneaangiftes gedaan. In de praktijk is gebleken dat het doen van een goede aangifte vaak moeilijker is dan gedacht. Een kleine onnauwkeurige misser, heeft soms verstrekkende gevolgen. Zo is er regelmatig onduidelijkheid over de oorsprong-regelgeving.

Verlaagd douanerecht

Oorsprong is een belangrijk aspect bij het doen van een douane aangifte. De oorsprong kan een essentiële rol spelen, omdat veel tarifaire en non-tarifaire maatregelen zijn gebaseerd op de oorsprong van goederen. Naast de vraag of de goederen zonder belemmering mogen worden binnengebracht in de Europese Unie (EU) kan er ook een verlaagd douanerecht van toepassing zijn.

Herkomst versus oorsprong

Maar wat wordt er precies bedoeld met oorsprong? Enkele begrippen die regelmatig door elkaar worden gehaald, zijn herkomst en oorsprong. Een product kan dezelfde herkomst als oorsprong hebben, maar dit is in heel veel gevallen ook compleet anders. Stel, je koopt een in Zuid Korea geproduceerde auto en rijdt er in Nederland zes jaar in. Dan is en blijft de auto van oorsprong Zuid-Koreaans. Vervolgens exporteer je de auto naar Zwitserland. De oorsprong blijft nog steeds Zuid Korea, maar de herkomst is de Europese Unie. Dit is een zeer belangrijk punt bij de douaneaangifte.

Twee manieren

De oorsprong kan worden bepaald op twee verschillende manieren. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de niet-preferentiële oorsprongsregels en de preferentiële oorsprongsregels. De regelgeving voor de niet-preferentiële oorsprong is bepaald in het Douane Wetboek van de Unie (DWU). In grote lijnen vermelden de artikelen in dit wetboek dat een product geheel en al moet zijn verkregen in het land van herkomst (denk bijvoorbeeld aan in Nederland geleverde planken die gezaagd zijn uit een in Nederland gekapte boom). Het kan bij niet-preferentiële oorsprongsregels ook zijn dat er een nieuw product is ontstaan of er moet in elk geval sprake zijn van een belangrijk fabricagestadium.

Kennis

De oorsprongsregels voor de preferentiële oorsprong worden beschreven in de protocollen van de handelsovereenkomsten die de Europese Unie heeft gesloten met de partnerlanden. Ook hier is weer sprake van de term ’geheel en al verkregen’, maar ook termen als toereikende en ontoereikende bewerkingen en cumulatie komen voorbij. Het zal duidelijk zijn dat de douanematerie niet altijd eenvoudig te doorgronden is, een gedegen kennis van de oorsprongswetgeving en de interpretatie hiervan is voor betrokkenen vaak onontbeerlijk. evofenedex heeft de parate kennis van deze wetgeving en ook ervaring met het toepassen ervan.

Essentieel

In de praktijk blijkt goede douanekennis essentieel bij het uitoefenen van het douanevak. Zijn er twijfels of vragen over het interpreteren van de oorsprong-regels? Neem gerust contact op met één van de specialisten bij evofenedex. Wij brengen specialisten uit het vakgebied met elkaar in contact en helpen bij het doen van een foutloze aangifte. Download onze opleidingsbrochure voor een uitgebreid overzicht van de diverse opleidingen.

 

 
Pagina Afdrukken
Verzenden per mail

evofenedex

360° logistiek & internationaal ondernemen

Bekijk tijdelijke website