Het algemene telefoonnummer van EVO is op het moment niet te bereiken. Voor dringende vragen kunt u 06 5576 3405 bellen.
EVO
079 - 3467 346 E-mail Menu
Evo.nl gaat binnenkort verder als evofenedex.nl

In één ochtend bijgepraat over de regelgeving rondom afvalstoffen

Afvalstoffen

Wat is het risico voor uw bedrijf als de afvalstoffen onder de vervoerwetgeving van gevaarlijke stoffen vallen? En waar loopt u tegen aan als u afvalstoffen over de grens transporteert? Dit levert nog altijd veel problemen op, vooral in Duitsland. Recycling en hergebruik worden hierdoor belemmerd.

Op 31 mei 2017 organiseert evofenedex een voorlichtingsbijeenkomst over afvalstoffen. U wordt in één ochtend bijgepraat over bovenstaande problematiek en u leert hoe u en uw medewerkers op de juiste manier om kunnen gaan met afvalstoffen. Wat we kunnen verwachten van de regels en het beleid van Europa, komt ook aan bod.    

Inhoud en sprekers van de bijeenkomst

Afvalstoffen vaak ook gevaarlijke stoffen

In veel bedrijven werken medewerkers met afvalstoffen. Steeds vaker blijkt dat men zich er  niet van bewust is dat die afvalstoffen ook gevaarlijke stoffen zijn. Dit betekent dat de afvalstoffen dan onder de vervoerwetgeving gevaarlijke stoffen vallen en dat er eisen worden gesteld aan de omgang met deze stoffen. Het gaat hier bijvoorbeeld om stoffen met explosiegevaar,  bijtende kenmerken of giftigheid. Dit is gevaarlijk voor de werknemers maar ook risicovol voor het bedrijf dat de afvalstoffen meegeeft of vervoert. Wanneer men niet weet dat het gevaarlijke stoffen betreft, worden er geen juiste papieren en omschrijvingen meegegeven en zijn de stoffen niet juist verpakt. Ken uw verantwoordelijkheden en voorkom ongevallen en boetes.

Spreker: Pascal Smetsers, Veiligheidsadviseur bij evofenedex

Afvalstoffen over de grens

Met afvalstoffen de grens over is niet gemakkelijk. Het aankomende Afvalbeheerplan III bepaalt mede of iets wel of niet de grens over mag. Dit is afhankelijk van hoe het verwerkt wordt. De landen om ons heen hebben een eigen beleid en uitvoering dat is opgehangen aan provinciale- of deelstaatregels. Voor iedere deelstaat geldt een andere vergunning en verschillende afwegingscriteria. De basis hiervoor is de EVOA, Europese Verordening voor de (grensoverschrijdende) Overbrenging van afvalstoffen. Om van afvalstof naar grondstof te komen, worden steeds meer gebruikte goederen of verpakkingen retour gezonden om gerecycled of hergebruikt te worden. Europese verwijderingssystemen van gebruikte goederen voor recycling of hergebruik hebben nog altijd last van belemmeringen vanuit de regels. 

Spreker: Ron Laan, Advocaat bij Van Diepen Van der Kroef en gespecialiseerd in afvalstoffenrecht en de regels voor grensoverschrijdend vervoer van afvalstoffen.

De export van afvalstoffen en secundaire grondstoffen naar Duitsland

De EVOA is de centrale basis voor regels voor het grensoverschrijdend vervoer van afvalstoffen. Maar de lidstaten lijken hier een eigen draai aan te geven. Een voorbeeld is Duitsland waar veel van onze afvalstoffen heen gaan om gerecycled te worden of klaar gemaakt worden voor hergebruik. Duitsland kent veel deelstaten en veel gemeenten die een eigen regime er op na houden. Veel verschillen in interpretaties en in handhaving. Moet je nu als bedrijf in iedere gemeente of deelstaat een vergunning aanvragen? Kan dat niet anders? Alexander Crämer zal aan de hand van de voorbeelden van batterijen, accu’s, electronische apparatuur  en verkoopverpakkingen de specifieke Duitse problemen en eisen aangeven. Hierbij wordt ook ingegaan op de noodzaak een GmbH op te richten.

Spreker: Alexander Crämer, Advocaat bij Advocatenbureau Strick te Kleeve.

Meer informatie

Neem contact op met het evenementenbureau van EVO, telefoon 079 3467 346 of maak gebruik van het reactieformulier op deze pagina.

Pagina Afdrukken
Verzenden per mail

Belangrijke aanmeldgegevens

Evenement Voorlichtingsbijeenkomst Afvalstoffen
Datum & Locatie 31-05-2017 - evofenedex, Zoetermeer
Tijdstip 09.30  - 12.30 uur (exclusief ontvangst en lunch)
Prijs € 239
Ledenprijs € 139

Meld u aan voor dit evenement

evofenedex

360° logistiek & internationaal ondernemen

Bekijk tijdelijke website